maandag 28 juli 2014

5 voordelen die spelen biedt in het kader van leren!

Spelen is essentieel om te kunnen leren. Voor kinderen is dat evident en vanzelfsprekend, maar veel volwassen lijken ergens het vermogen te verliezen om te spelen en daarmee de kans om te blijven leren op een leuke manier kwijt te raken. Wanneer heb jij voor het laatst iets geleerd, zonder dat er sprake was van 'droge kost'?

Spelend leren niet 'echt'?

In onze cultuur neemt spelen een steeds minder belangrijke plek in naarmate mensen ouder worden. Dit is onder andere zichtbaar in het schoolsysteem waarbij leren steeds ‘echter’ wordt aangepakt. Op de basisschool gaat leren nog spelenderwijs, maar hoe hoger de groep, hoe meer de nadruk op ‘serieus’ leren komt te liggen. Het probleem met serieus leren en trainen, is dat hetgeen dat wordt geleerd niet blijft hangen bij de deelnemers. Daarnaast leidt serieus trainen ook niet tot een soepele transfer naar de eigen praktijk.

Deelnemers aan jouw training willen functioneel spelen!

Stuart Brown is onderzoeker naar spel. Hij geeft aan dat genoeg spel in de jeugd zorgt voor gelukkige en slimme volwassenen. Het blijven volhouden van spelen vormt het brein en maakt mensen slimmer op elke leeftijd. Eén van de onderzoeksresultaten van Brown vertaald naar de trainerswereld luidt: “Wil je gemotiveerde deelnemers, die na de training zullen toepassen wat ze tijdens de training hebben geleerd, laat ze dan – functioneel – spelen!”

Spelenderwijs fouten maken, en meer…

Er zijn 5 voordelen op te noemen die spelen biedt in het kader van leren. Spelen stelt mensen tot de volgende dingen in staat:

•Het ontdekken van nieuwe dingen;
•Het gebruiken van hun fantasie;
•Spelenderwijs fouten maken en daarvan leren;
•Iets volhouden, opnieuw beginnen en het beter proberen te doen;
•Iets overbrengen op anderen omdat het zo leuk is.

Dit zijn allemaal zaken die helpend zijn om op een leuke manier iets nieuws te leren én om dat geleerde ook toe te blijven passen in de praktijk!

Makkelijker, leuker, blijvend!

Spelen heeft een aantal algemene voordelen. Het draagt bij aan een betere gezondheid, het zorgt voor betere relaties en helpt mee aan een goede werksfeer. Spelen levert bovendien een belangrijke bijdrage aan leren en ontwikkelen. Het maakt leren makkelijker en leuker. Een goed spel nodigt uit om het nog een keer te spelen en het daarbij beter te doen. Leren lijkt dan soms niet eens meer op leren, maar het gaat letterlijk spelenderwijs.

Meer weten over functioneel spelen?

Er staat een gratis voorproefje van ons boek Speels Trainen voor je klaar. Ook kan je als fan van Learning Lane meedoen aan onze Speelse Dertig Dagen Drill, waarna je je vak met net iets meer Lef en een hoop meer Fun aanvliegt!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten