donderdag 22 augustus 2013

Hoogbegaafde medewerkers – Rebels with a cause (door Willem de Boer)




Misvattingen
Er bestaan heel veel misvattingen over wat hoogbegaafdheid is. Hieronder heb ik enkele quotes verzameld van bedrijven met wie ik contact heb gehad. Ze onderstrepen hoe belangrijk het is het beeld van hoogbegaafde medewerkers aan te passen aan de werkelijkheid.

Sylvia Witteman op Twitter “Ik denk, wie echt hoogbegaafd is is ook slim genoeg om zich aan te passen aan de eisen van het (school)systeem. Dat hoort er nu eenmaal bij.”

Uit P&O Actueel: “Vaker IQ-test bij Nederlandse topwerkgever: 51% van de topwerkgevers gebruikt een IQ-test in de sollicitatieprocedure.” Maar ze hebben geen idee wat ze daarmee in huis halen …….

HR-Manager: “Ik heb even overlegd binnen HR en we zijn hier niet in geïnteresseerd. Wij houden niet bij of mensen hoogbegaafd zijn en daarnaast lijkt het mij best een persoonlijk onderwerp.  Dankjewel voor je vraag, maar we slaan deze even over.”

Bedrijf met 25.000 medewerkers: “Wij hebben geen hoogbegaafde medewerkers.”

HR-consultant: “Weet je, ik denk dat hoogbegaafdheid helemaal niet bestaat.”

Een uitspraak van Apple CEO Tim Cook over het gewenste profiel van sollicitanten bij Apple maakt dit nog eens duidelijk: “Not political. Collaborators. People who really don’t care who gets credit. Those are the type of people that Apple looks for in new employees.” Met andere woorden, iemand als Steve Jobs zou vandaag de dag waarschijnlijk nooit worden aangenomen door Apple!

Einstein zei het zo: “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honours the servant but has forgotton the gift“.
Ik heb een goed uitgewerkte aanpak om deze medewerkers het verschil te laten maken. Ze passen perfect in de veranderende kijk op talentontwikkeling en innovatie.

Achtergrond
Ongeveer 2% van de bevolking is hoogbegaafd. Maar in bijvoorbeeld de IT is dat rond de 7%. Criterium is een IQ van 130 of meer. Het geldende beeld van hoogbegaafden is dat ze enorme bollebozen zijn, succesvol, altijd tienen halen en ga zo maar door. Er wordt erg gefocussed op dat IQ.

Maar de werkelijkheid is anders:
25% weet dat hij/zij hoogbegaafd is
75% weet het niet van zichzelf en probeert niet op te vallen
Ongeveer 20% slechts rondt een academische opleiding af
De overige 80% doet het lang niet altijd zo goed op school
Er zijn nogal wat hoogbegaafde onderpresteerders
Het sleutelwoord is niet slimmer of beter, maar:

Het sleutelwoord is ANDERS
Hoogbegaafden leren anders (Topdown)
Hoogbegaafden denken anders (Beelddenkers, intuïtief)
Hoogbegaafden voelen anders (Hoogsensitief, Androgyn)
Hoogbegaafden werken vanuit persoonlijke bezieling, niet vanuit
  externe motivatie (intrinsieke gemotiveerd)

In deze tijd is het belangrijker dan ooit om optimaal gebruik te maken van de beschikbare talenten in de organisatie. Er is geen geld om meer mensen in te huren, sterker nog, heel vaak wordt bezuiniging voornamelijk gerealiseerd door mensen te ontslaan. Het wordt dan echt woekeren met de aanwezige talenten. Bovendien is kosten besparen en snijden in het personeelsbestand uiteindelijk een doodlopende weg. Je zal moeten kijken naar nieuwe manieren om omzet te creëren, simpel om te overleven.
Ik reik bedrijven een andere kijk op talentontwikkeling aan, waarbij je niet alleen de beste conformisten (reguliere Management Development), maar ook de mensen die er net anders tegenaan kijken, de non-conformisten, probeert aan te trekken en te activeren binnen je eigen personeelsbestand.
Dat zijn de “crazy ones” in het gedicht dat Apple jaren geleden gebruikte in haar reclamecampagne. “It’s the people who are crazy enough to think that they can change the world, who actually do”.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten