dinsdag 6 augustus 2013

Europees Instituut thema: Balans - Het probleem van werk en privé (door Merlijn Koch)


Afwegen zonder balans

Je hebt een probleem werk en privé in balans te houden. Herkenbaar? Waarom is het zo moeilijk om die balans te vinden? De balans is een illusie. Je kunt werk niet afzetten tegen een afgescheiden persoonlijk leven. Evenwichtig leven is moeilijk omdat het in strijd is met het ideaal van ‘echt’, spannend en vol leven. De verwachtingen van het leven zijn bovendien vaak in disbalans met de tijd en de mogelijkheden.

Deze ontwikkeling heeft te maken met transformaties in de manier waarop we leven en werken. De relatief lange periode van welvaart en vrede in Nederland heeft het mogelijk gemaakt dat steeds meer mensen zoeken naar vervulling in hun leven: gezin, vrienden, vrije tijd en werk. Het zoeken naar zekerheid en stabiliteit is minder belangrijk. De welvaart heeft mensen in staat gesteld om die vervulling na te jagen zonder al te veel afhankelijk te zijn van anderen.

In onze huidige cultuur is het grootse en meeslepende leven met hoge idealen en verwachtingen steeds meer een ideaaltype geworden. Dat is niet direct verkeerd, er staat tegenover dat er veel vrijheid en mogelijkheden zijn om dichtbij dat ideaal te komen. Het geeft echter wel psychische druk en concrete drukte om alles te combineren.

Het werk is onderdeel geworden van die hoge en persoonlijke verwachtingen in het leven. In het werk moeten de persoonlijke waarden, ambities, idealen en zingeving waargemaakt worden. Het persoonlijke en het werk zijn aan dezelfde kant van de weegschaal komen te staan. De weegschaal slaat door en de balans is zoek.

Het vinden van de balans is niet de vraag van werk en privé, het is de vraag van het hele leven en de verwachtingen daarvan. Dat is afwegen zonder balans. Complexe keuzes dus, vaak zonder de richtlijnen die vroeger religie, politiek en traditie wisten te verschaffen. De vraag naar balans kun je herkennen als een belangrijke levensvraag op een kruispunt van keuzes. Het is een vloek en zegen van de huidige tijd dat deze keuzes in vrijheid gemaakt dienen te worden. Het is een fantastisch moeilijke opgave als wel een mogelijkheid een mooi leven voor jezelf te creëren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten