maandag 19 augustus 2013

Bekvechten (door Rob Rijk)

©sandorpaulus













Bij Bekvechten, in het woordenboek ook wel omschreven als ‘knokken met je mond’,  kun je zeggen dat er iets in je geraakt wordt, waardoor je reflexmatig gaat communiceren. Bekvechten gebeurt veel en komt overal voor. Vooral in spanningsvolle situaties waarin het niet gaat zoals het zou moeten gaan. Zo stond onlangs als kop in een krant vermeld:  ‘Feyenoorders bekvechten op het veld’. De spelers raakten geïrriteerd….
In iedere situatie tussen twee of meerdere personen kan bekvechten voorkomen. Op het moment dat één van de gesprekspartners zich aangevallen voelt, schakelt als vanzelf een mechanisme in wat bekend staat als de ‘fight, flight or freeze’ response. De persoon die normaal zo goed kan luisteren of argumenteren, lijkt dit plots niets meer te kunnen. Luisteren is omgeslagen in stilzwijgen of zelfs dichtklappen en argumenteren is meer bekvechten geworden. Bij het bekvechten staat de luisterdeur potdicht en iedere opmerking van de ander wordt als een reflex gepareerd met een ‘ja, maar jij’ of andere verdedigende tegenaanval. Er is geen ruimte voor de ander, er geldt maar één belang en dat is het eigenbelang. Daarnaast kan de lichaamstaal zo bedreigend op de ander overkomen dat hetgeen gezegd wordt er eigenlijk niet toe doet. Als we eenmaal aan het bekvechten zijn, lijkt het alsof we toeschouwer zijn van wat we doen. In een splitsecond stroomt er een cocktail van hormonen door ons lichaam die ervoor zorgt dat we zowel kunnen vechten als vluchten.


Op donderdag 29 augustus vindt in de eerste ronde de workshop plaats ‘boksen als metafoor voor communiceren in ‘high pressure’ situaties. Hierin wordt o.a. inzichtelijk gemaakt hoe om te gaan met reflexmatig gedrag zoals met het bekvechten gebeurt. We gaan dan met bokshandschoenen door het aangaan van schijngevechtjes relaties leggen met communiceren op de werkvloer. Graag nodig ik je uit aan deze leerzame workshop deel te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten