dinsdag 18 juni 2013

Europees Instituut thema: Balans (door Ron van Deth)Stunten om in balans te komen?
Faith Dickey staat wereldwijd bekend als de stuntballerina. Vorig jaar liep ze over een kabel, die gespannen was tussen twee behoorlijk hard rijdende trucks. De koorddanseres moest in korte tijd aan de overkant zien te komen, aangezien de beide vrachtwagens aan het eind van de weg ieder apart in een tunnelbuis verdwenen… Op You Tube is haar stunt al miljoenen keren bekeken (http://www.youtube.com/watch?v=5ioqPI5H4NE). Het filmpje is eigenlijk een slimme vorm van reclame en primair bedoeld om aan te tonen hoe nauwkeurig je kunt rijden met een nieuw type vrachtwagen. Voor mij is de stunt van Dickey een metafoor voor het leven.

De vrachtwagens staan respectievelijk voor geboorte en dood en daartussen ben je als mens dapper, maar wankelmoedig op weg. Om de overkant te halen heb je maar een beperkte tijd tot je beschikking en een herkansing is er niet. Net als in de stunt is er zelfvertrouwen en lef voor nodig om dat avontuur ten volle aan te gaan, maar roekeloosheid en overmoed moet je zien te vermijden. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat het af en toe mis kan gaan. Dat je met tegenvallers en frustratie te maken kunt krijgen. Koorddansers leren de techniek dan ook op een niet al te lang koord, dat dicht bij de grond is gespannen. Later gaan ze meer risico's nemen, maar gebruiken ze bijvoorbeeld wel vaak een stang en zekeren ze zich. Zelfs een topper als Dickey gebruikte een extra veiligheidskabel bij haar stunt.

Om gezond en wel de overkant te bereiken is balans een sleutelbegrip. Zonder het juiste evenwicht was Dickey op die wiebelige kabel nooit ongeschonden op haar bestemming aangekomen. Ten behoeve van die balans moet je strak naar voren kijken, stapje voor stapje vooruitgaan en uiterst alert reageren op wat er zich aandient. Door risico's te nemen, door dingen uit te proberen, door op je gevoel te vertrouwen, door voortdurend bij te sturen, krijg je dat evenwicht. Wie in balans wil komen moet met andere woorden letterlijk en figuurlijk zoveel mogelijk in beweging zijn. Op het slappe koord en in het leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten